Onderzoek via Post-COVID Netwerk Nederland

Wil je meedoen aan onderzoek naar post-COVID? Als je je aanmeldt doe je al mee aan het Postcovidonderzoek.nl vragenlijstonderzoek. Daarnaast kunnen deelnemers aan het vragenlijstonderzoek worden uitgenodigd voor verder wetenschappelijk onderzoek via Post-COVID Netwerk Nederland. Hieronder staan onderwerpen en onderzoeken waarvoor je uitgenodigd kan worden als je deel wilt nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Je kunt in de aanmeldvragenlijst aangeven aan welk soort onderzoek je eventueel mee zou willen doen.

Vragenlijstonderzoek via Postcovidonderzoek.nl

Na aanmelding op Postcovidonderzoek.nl word je standaard gevraagd mee te doen aan een vragenlijstonderzoek via deze website, waarvoor je elke 3 maanden een vragenlijst ontvangt. Op basis van de antwoorden op de vragenlijsten kun je, na het geven van toestemming, worden uitgenodigd voor deelname aan de soorten onderzoek die hieronder staan. Daarnaast kunnen de gegevens uit de vragenlijsten worden gebruikt voor onderzoek naar post-COVID klachten, en het verloop van klachten over de tijd. Deze vragenlijsten kunnen ook gekoppeld worden aan nationale registraties en andere post-COVID onderzoeken, zodat er een zo breed mogelijk onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaken en gevolgen van post-COVID. Zie voor meer details over deze koppeling de privacyverklaring.

Verder wetenschappelijk onderzoek

Hieronder staat uitgelegd voor wat voor soort verder wetenschappelijk onderzoek je uitgenodigd kunt worden als je bent aangemeld op Postcovidonderzoek.nl.

Biobank voor post-COVID onderzoek

De Nationale Biobank verzamelt lichaamsmateriaal (zoals bloed of urine) en gezondheidsinformatie voor biomedisch onderzoek. Daardoor kunnen je lichaamsmateriaal en vragenlijstgegevens voor meerdere onderzoeken worden gebruikt. Zo gaat het onderzoek een stuk sneller en is er sneller resultaat.

Ben je te ziek om naar het ziekenhuis te komen? Dan kunnen we een afspraak maken zodat de verpleegkundige voor een meting bij je thuis komt.

Herbestemming van bestaande medicijnen voor post-COVID

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor post-COVID duurt lang en is kostbaar. In plaats daarvan kan gekeken worden welke bestaande medicijnen nu al gebruikt kunnen worden voor behandeling. Als deze medicijnen blijken te werken, kunnen ze versneld worden toegepast in de praktijk. Hiervoor is onderzoek nodig naar welke metingen in bijvoorbeeld bloed van patiënten, zogenaamde biomarkers, iets zeggen over de aanwezigheid en/of oorzaak van post-COVID. Dat maakt onderzoek mogelijk naar de effectiviteit van bestaande medicijnen die deze biomarker-metingen en daarmee de aanwezigheid van post-COVID klachten beïnvloeden.

Klinisch onderzoek naar werking van medicijnen

Als onderzoekers denken een nieuw of bestaand medicijn te hebben gevonden tegen post-COVID, is eerst klinisch onderzoek nodig dat bewijst dat het medicijn werkt bij een groep echte patiënten. Daarbij worden patiënten die de behandeling krijgen vergeleken met andere patiënten die de behandeling niet krijgen, of die een andere behandeling krijgen. Het kan lang duren om klinisch onderzoek te doen naar behandelingen, zelfs bij al bestaande medicijnen. Daarom wordt een adaptief platformonderzoek voor post-COVID-behandelingen opgezet, een moeilijke term voor een onderzoek waarin meerdere medicijnen snel en efficiënt naast elkaar kunnen worden onderzocht. Ook kunnen zo nodig extra veelbelovende medicijnen makkelijk worden toegevoegd aan het onderzoek, en tegelijk zal onderzoek naar medicijnen die niet blijken te werken weer worden stopgezet.

Pathofysiologie

Uiteindelijk willen we weten wat de oorzaak is van post-COVID klachten. Daarvoor is onderzoek nodig naar de pathofysiologie, met andere woorden: wat gebeurt er in het menselijk lichaam na de COVID-19 infectie waardoor er langdurige klachten ontstaan? Dit soort onderzoek gebeurt in het laboratorium en vaak op lichaamsmateriaal van patiënten. De biobank die hierboven wordt genoemd kan daarvoor gebruikt worden. Het doel is om erachter te komen waarom sommige patiënten wel klachten houden na een infectie met het coronavirus, en anderen niet.

Lopende onderzoeken

Bij de start van Postcovidonderzoek.nl lopen er nog geen verdere wetenschappelijke onderzoeken. Je kunt je nu al wel aanmelden op Postcovidonderzoek.nl voor het vragenlijstonderzoek. Zodra er verdere wetenschappelijke onderzoeken starten, kun je daarvoor benaderd worden als je daar in de vragenlijst toestemming voor gegeven hebt. Naar verwachting worden na de zomer van 2024 voor het eerst deelnemers aan Postcovidonderzoek.nl benaderd voor behandel- en/of biobankonderzoek.

Controlegroep

Wat is een Controlegroep?

Voor sommige onderzoeken kan het zijn dat we op zoek zijn naar personen zonder post-COVID zodat zij kunnen dienen als controlegroep. Dat kan nodig zijn om te kijken of bijvoorbeeld bepaalde metingen in bloed verschillen tussen mensen met post-COVID en andere mensen zonder post-COVID. Die mensen zonder post-COVID noemen we dan een controlegroep.

Aanmelden als controlepersoon nog niet nodig

Het selecteren van controlepersonen voor een onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, zodat de controle personen zonder post-COVID verder zo veel mogelijk lijken op de patiënten met post-COVID. Daarom zullen we controle personen heel gericht uitnodigen om zich aan te melden via deze website. Deze uitnodiging zal later pas gebeuren, en aanmelden als controlepersoon is nu dus nog niet nodig.